Huidproblemen


Net als mensen kunnen ook hondenrassen soms last hebben van een allergie en huidproblemen.Oorzaken zijn lastig te achterhalen, aangezien een huidprobleem nogal wat oorzaken kan hebben. Een allergische reactie kan door veel factoren ontstaan, onder andere door voeding, contact, atopie (inademing), parasieten en door medicijngebruik. Sommige Dalmatiers kunnen last hebben van hun vacht en een groot gedeelte van deze klachten kan worden samengevat onder de verzamelnaam Dallyrash.


Wat is de oorzaak?

  • De hond reageert allergisch op bijvoorbeeld het inhaleren van bepaalde pollen of graszaden. Dit heet atopie en is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens. Alleen zal het bij de mens op de luchtwegen en ogen tot uiting komen en bij de hond veroorzaakt het jeuk.

  • De hond reageert allergisch op bepaalde stoffen in het voedsel (vaak betreft het een overgevoeligheid voor bepaalde dierlijke eiwitten).

  • De hond reageert allergisch op de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien, luizen en of teken.

  • De hond reageert allergisch op stoffen in het water bijvoorbeeld bij veelvuldig zwemmen en of gebruik van bepaalde shampoos.


Hoe voorkomt u een uitbraak van Dallyrash bij uw hond?

Helemaal voorkomen is soms lastig, omdat we niet precies weten waar dit verschijnsel bij elke individuele hond vandaan komt. Maar algemeen kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

  • Houdt de hond vrij van ongedierte.

  • Was de hond weinig en indien noodzakelijk met een anti allergie shampoo.

  • Pas op met pensproducten of vers rood vlees.

  • Geef een voer het liefst gebaseerd op kip/kalkoen of lamseiwit

  • Als u denkt aan een voedselallergie, is een eliminatiedieet aangewezen om uit te zoeken waaraan de hond allergisch is.

Wanneer u hond echt een ernstige uitbraak van bultjes en ontstoken plekken heeft, is een behandeling met antibiotica door de dierenarts noodzakelijk.

Bij Dalmatiërs beginnen problemen vaak met kleine bultjes op het hoofd, soms in de nek en op de rug. Deze allergische reactie ontstaat bij de haarzakjes en gaat gepaard met een ontsteking hiervan, waardoor de haren op deze plekken los laten. Vaak wordt een en ander verergerd door de staphylococcus bacterie die voor jeuk zorgt, waardoor de hond gaat krabben en de bacterie verspreidt. Uit de bultjes kan er dan zelfs wat pus komen, men spreekt dan van een bacteriële infectie die secundair is. Niet alle honden die bultjes hebben, hebben een bacteriële infectie! Deze bacterie is overigens altijd aanwezig op de huid van een hond maar zorgt er dan voor dat de haargroei vertraagd wordt. Hierdoor gaat de vacht er uit zien 'alsof de motten er aan gegeten hebben'. De bloedwei die uit de bultjes komt bevat een pigment, porphyrins genaamd, waardoor de vacht een roze, soms bruine kleur krijgt. Deze verkleuring wordt vaak het Dalmatian Bronzing Syndrome genoemd en 
is meestal te zien op het hoofd en op de rug dicht bij de ruggengraat. Vaak treedt dit bronzing syndrome op na een uitbraak van de bovengenoemde Dallyrash.
Soms ook heeft de hond helemaal geen bultjes of ontstoken plekken gehad en vertoont hij alleen maar de roodbruine verkleuring van de huid.
Alhoewel andere rassen dit zelfde probleem kennen, valt het door de witte kortharige vacht van de Dalmatiër het meeste op. 

Er zijn specialisten die dit bronzing syndrome relateren aan de bijzondere urinezuur huishouding van de Dalmatische hond. Zij spreken over het neerslaan van kristallen in de huidcellen. Dit kan leiden tot een roodbruine verkleuring.
Vermindering van met name dierlijke eiwitten in het voer geeft vaak al snel een verbetering van de huid te zien.


Honden die deze problemen hebben, veelal bij jongere honden, kunnen worden behandeld met anti-histamines om deze bultjes tegen te gaan. De staphylococcus infectie kan worden bestreden met antibiotica.