Gezondheid


De dalmatiër is in het algemeen een gezond ras. Toch zijn er een aantal zaken die kunnen voorkomen. In het menu zijn de belangrijkste gezondheidsproblemen opgenomen waarmee een dalmatiër geconfronteerd kan worden. Ik heb de teksten overgenomen van andere websites met diens goedkeuring en bronvermelding. Het zijn interessante artikels die zeker de moeite waard zijn om eens de tijd voor te nemen om ze helemaal te lezen. Op een regenachtige avond met een glaasje wijn of een warme kop thee bij voorbeeld :-)

 

Voeding is uiteraard geen gezondheidsprobleem, maar toch staat het hier op zijn plaats, want 'Je bent wat je eet!', geldt ook voor onze honden. Een gezonde voeding is van primordiaal belang en het is goed als u even stil staat bij wat u uw hond geeft. Voorkomen is beter dan te genezen! Vooral omdat de dalmatiër gevoelig is aan een overmaat van purines die in eiwitten zitten waardoor ze last kunnen krijgen van uraat. Mijn honden eten allemaal KVV met groenten en soms wat BARF omdat ze het leuk vinden op botten te kauwen. 

 

Heupdysplasie (HD) komt ook nagenoeg niet voor in het ras. In België moet de dalmatiër ook niet getest worden op HD om ermee te mogen fokken. In Nederland moeten ze wel getest worden. Mijn honden zijn allemaal getest, als fokker wil je graag weten dat je hond gezond is!

 

Veel leesplezier!